Dinsdagochtend 24 november

Klik op een van de dagen hieronder om alle activiteiten & sessies per dag te bekijken

Het programma Volwaardig leven bestaat uit 7 projecten.

Deze ochtend staan de projecten Talentontwikkeling en Vakmanschap centraal.

Talentontwikkeling

Talentontwikkeling kan op vele manieren, bijvoorbeeld door een nieuwe hobby te ontdekken of naar een baan toe te groeien. Het kan ook gaan om het inzetten van je eigen ervaringen of om jezelf kenbaarder maken. Tijdens de lezingen en dialoogsessies wordt ingegaan op de resultaten die zijn geboekt in de trajecten Naar de top!, Sterk in het onderwijs en Van dagbesteding naar werk.

Vakmanschap

Met het onderdeel Vakmanschap wordt ingezet op goed toegeruste professionals in de gehandicaptenzorg, die trots zijn op hun vak. Daarbij is ook aandacht voor de aansluiting van het onderwijs op de praktijk. Daarmee zijn de sessies Vakmanschap vooral interessant voor (aankomend) zorgprofessionals. Enkele van deze sessies zijn bedoeld voor cliënten en naasten. Zij krijgen in deze sessies voorrang bij het deelnemen aan de dialoog.

 

Programma dinsdagochtend 24 november

09.00 - 09.30 uur

Plenair welkom door de dagvoorzitter Gijs Wanders en co-host Herma van Impelen en toelichting op de twee projecten die centraal staan

 

09.30 - 10.00 uur

Mind Boost door illusionist Jan Reinder

Een scherp brein en positieve mind-set: gebruik het! In deze tijd is er geen tijd voor dagdromen of klagen. Jan Reinder zet u op scherp. Wat doet jouw brein voor jou? Ontdek snel de ongekende mogelijkheden om meer geestkracht te krijgen. Een interactieve web-show vol mindhacks en magie. Al meer dan 15 jaar weet Jan Reinder de werkende mens te inspireren en motiveren. Met zijn Magic Shows toert hij over de hele wereld en deelde hij het podium met grote sterren als Chris Rock en Jay Leno.

10.00 - 10.10 uur

Dagvoorzitter Gijs Wanders legt uit wat er allemaal te doen is vanochtend

10.10 - 10.25 uur

Pauze

10.25 - 11.25 uur

Sessieronde. Er is keuze uit 11 verschillende sessies

11.25 - 11.35 uur

Plenaire afsluiting door de dagvoorzitter Gijs Wanders

11.35 - 12.00 uur

Napraten via de netwerkmogelijkheid in de online omgeving

Wij bieden twee vormen van sessies aan:

Dialoog

Heb je zin om actief betrokken te zijn? Ga dan zeker naar een dialoog-sessie. Er is plek voor 15-20 deelnemers om interactief mee te doen door camera en geluid te delen. Deze sessies worden niet opgenomen, dus voel je vrij om te zeggen wat je wilt. Naast de mensen die hun scherm delen, zijn er ook toehoorders. Zij zetten hun geluid en camera uit, maar kunnen via de chat vragen stellen. Bekijk alle dialoog sessies

Lezing

Wil je inhoudelijk meer te weten komen over een bepaald onderwerp? Volg dan een lezing van één van onderstaande experts. Tijdens het bijwonen van een lezing is alleen de spreker actief in beeld en kan je als deelnemer vragen stellen via de chat. Lezingen worden opgenomen om later te kunnen delen met mensen die niet aanwezig waren. 

Bekijk alle lezingen

Doelgroepen

Cliënten

Ervaringsdeskundigen

Naasten

Zorgprofessionals

Staf en Beleid

Overige

Dialoog

01. Dagbesteding als leerwerkplek - 10.25 - 11.25 uur

Een live sessie over mensen met een beperking die tijdens de dagbesteding een praktijk-leertraject volgen. Aangetoond is dat deze aanpak werkt en zelfs heeft geleid tot uitdagend werk en/of een betaalde baan.  Daarom ontwikkelt de Academie voor Zelfstandigheid in opdracht van de overheid drie nieuwe praktijkopleidingen voor de dagbesteding. 

Door: Aart Bertijn (VGN), Isabel Verleun (Academie voor zelfstandigheid) en Renate Wieringa (Cordaan)

Project: Talentontwikkeling 

Voor wie: cliënten, ervaringsdeskundigen, naasten, zorgprofessionals, staf en beleid

 

02. Naar de top! - 10.25 - 11.25 uur

Maak kennis met zelfontplooiing en talentontwikkeling en raak geïnspireerd om hiermee aan de slag te gaan. De Vereniging LFB laat je kennismaken met verschillende interactieve werkvormen die zijn ontwikkeld in ‘Naar de top!’. Dit traject is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving en wordt bij zorgorganisaties aangeboden. 

Door: Joost Blommendaal en Ellis Jongerius (LFB)

Project: Talentontwikkeling

Voor wie: cliënten, naasten en ervaringsdeskundigen

 

03. Samenwerken aan talent - 10.25 - 11.25 uur

Het ontwikkelingstraject ‘Naar de top!’ is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving en wordt aangeboden bij zorgorganisaties. Hierin gaat het om talentontwikkeling, persoonlijke groei en samenwerken in de driehoek. Online word je uitgenodigd om mee te doen aan een paar werkvormen en kleine opdrachten. Houd daarom pen en papier bij de hand.

Door wie: Jacqueline Moelands en Sagar Marhe (LFB)

Project: Talentontwikkeling 

Voor wie: cliënten, ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals

 

04. STERK in onderwijs: Hoe ziet een dag op een STERKplaats eruit? - 10.25 - 11.25 uur

De Vereniging LFB geeft een kijkje in de keuken van een STERKplaats in het onderwijs. In zo’n STERKplaats kunnen mensen met een verstandelijke beperking worden opgeleid tot ervaringsdeskundige. 

Door wie: Marjolijn van Batenburg, Frank Dijkstra, Mycha Kilian, Tess Pijnenburg, Jane van Geenen, Rob Jacobs en Jaheed Andishmand (LFB)

Project: Talentontwikkeling

Voor wie: cliënten, ervaringsdeskundigen, naasten, zorgprofessionals  

 

05. Denk mee over interprofessioneel keuzeonderwijs! - 10.25 - 11.25 uur

Veel verschillende professionals zijn betrokken bij de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking die ook een complexe zorg- en ondersteuningsvraag hebben. Dit vraagt om geïntegreerde kennis en vaardigheden van professionals. Daarom heeft de Hanzehogeschool Groningen nieuw keuzeonderwijs ontwikkeld. Een bijvak waar mét en ván elkaar wordt geleerd door interprofessioneel samen te werken met studenten op mbo-, hbo- en wo-niveau.

Door wie: Dinette van Timmeren (docent Hanzehogeschool Groningen)

Project: Vakmanschap

Voor wie: zorgprofessionals, staf en beleid  

 

06. Palliatieve zorg aan mensen met een verstandelijke beperking - 10.25 - 11.25 uur

Is palliatieve zorg mogelijk in een groep waar mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag wonen? En zo ja, wat hebben de begeleiders dan hiervoor nodig? Na een korte inleiding en casus ga je met de andere deelnemers in gesprek. Welke ervaringen zijn er? Wat zijn goede voorbeelden? En welke vragen leven er nog over palliatieve zorg?  

Door wie: Sandra de Wit (V&VN-VGZ)

Project: Vakmanschap

Voor wie: cliënten, ervaringsdeskundigen, naasten, zorgprofessionals en staf en beleid

 

Lezing

07. STERK in onderwijs - 10.25 - 11.25 uur

'STERK in onderwijs' verbindt onderwijsinstellingen en LFB-STERKplaatsen aan elkaar. In deze STERKplaatsen kunnen mensen met een verstandelijke beperking worden opgeleid tot ervaringsdeskundige. 

Door wie: Hélène Hooft (LFB)

Project: Talentonwikkeling

Voor wie: cliënten, ervaringsdeskundigen, naasten, zorgprofessionals, staf en beleid

 

08. Gelijkwaardig samenwerken: Hoe doe je dat? - 10.25 - 11.25 uur

In deze lezing geeft de vereniging LFB uitleg over hoe je gelijkwaardig samenwerkt met mensen met een beperking.

Door wie: Hettie Dersjant en Milan Dorreboom (LFB)

Project: Talentontwikkeling

Voor wie: ervaringsdeskundigen, naasten, zorgprofessionals, staf en beleid

 

09. Interview: Kennis is de basis voor kwaliteit - 10.25 - 11.25 uur

Wat doet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de kennis in de langdurige zorg te versterken?

Door wie: Anno Pomp (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wordt geïnterviewd door Prof. dr. Petri Embregts (Tilburg University)

Project: Vakmanschap

Voor wie: zorgprofessionals, staf en beleid

 

10. Inschakelen van mensen met een EMB - 10.25 - 11.25 uur

Mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) staan vaak aan de zijlijn van hun eigen leven. Terwijl ze heel veel zelf kunnen. Wat maakt nu dat hun mogelijkheden onvoldoende worden benut? Wat vraagt het van ons om mensen met een EMB echt deelnemer te laten zijn van hun eigen leven? Zelf doen, meedoen, mens zijn!

Door wie: Lot de Swart (Estinea)

Project: Vakmanschap

Voor wie: cliënten, naasten en zorgprofessionals

 

11. Kennisontwikkeling en –deling in de complexe zorg - 10.25 - 11.25 uur

Hoe kunnen we kennis in de gehandicaptenzorg organiseren en verder ontwikkelen? Met als doel dat kennis ook echt bij de professional terechtkomt? Hieronder ligt ook de vraag ‘Wat is persoonsgerichte zorg?’ Beide vragen komen aan bod in deze lezing.

Door wie: Gera van der Woude en Marion Kersten (VGN)

Project: Complexe zorg

Voor wie: zorgprofessionals, staf en beleid

 

Website gemaakt door evisit.nl